lördag 27 april 2013

Per Bolund trasslar till det

Lyssnade på Miljöpartiets ekonomiska talesperson, Per Bolund idag på P1. Han försöker i Ekots Lördagsintervju förklara hur Miljöpartiet resonerar kring deras förslag till slopat sjuklöneansvar för småföretagare. Bolund pekar på två faktorer, en administrativ börda samt en kostnad. Miljöpartiet vill att företag med färre än 10 anställda ska slippa betala sjuklön de två veckorna som nu gäller.

Jag kan inte förstå dagens fjäskande för företagen? Håller helt med om att vi måste skapa ett konkurrenskraftigt företagsklimat i Sverige om vi ska behålla välfärden. Men, som Saarinen påpekar i P1, så kompenserades företagen för att denna extra bördan lades på dem när den infördes med sänkte arbetsgivaravgift. Alla dessa kringelikrokar handlar bara om nyliberala ideologier där man försöker friställa företagen från varje gnutta samhällsansvar genom att successivt trolla bort krav på företagens deltagande.

Om det nu är så problematiskt för små företag att hantera kraftiga fluktuationer i och med sjukdom hos sina anställda, varför inte ingå en försäkring inom företagarna för detta så att denna "extra" kostnad då kan täckas av en sådan försäkring. Detta är ju vad man vill tvinga anställda till hela tiden t.ex. i olika fackliga inkomstförsäkringar och privat pensionssparande.

Bolund uttrycker att vi vet att dom små företagen är ansträngde idag, men vi har ju den Svenska modellen som trots allt renderat världens rikaste land (mer eller mindre) där vi inte vill ha företag som inte bär sej. Varför ska vi lämna den modellen?

När Saarinen påpekar att en övergång från att arbetsgivaren betalar sjuklön till att försäkringskassan gör det riskerar personer att få lägre ersättning. Då föreslår Bolund att det ska lösas med kollektivavtal, så att t.ex. arbetsgivaren ska betala en liten del trots allt. Så då verkar inte administrationen som har påpekar är så problematisk vara så problematisk helt plötsligt. Och kollektivavtal sedan? Dvs. arbetstagarna får en till punkta att argumentera för i avtalsrörelsen, vilket naturligtvis sänker deras ställning generellt gentemot arbetsgivaren.

Bolund trasslar också in sej när han inte vill kommentera parternas krav i diskussionen i den nuvarande skolbespisningskonflikten men samtidigt tycker det är OK att diktera hur mycket mer lärarna bör få i lön. Inkonsekvent helt enkelt.

Inga kommentarer: