fredag 1 mars 2019

Naturvetarföraktet måste stävjas

Tittade på SVTs Bäst i test med sonen ikväll. Dom hade med en uppgift där deltagarna skulle lista ut koden till ett lås. Svaret var 314 och på flera ställen var ledtråden π. Det är såklart kul och nästan rätt, bara fel på tusendelarna och framåt i decimalutvecklingen.

Men sedan tog kreativiteten fart och en ledtråd var

exp(i)*x +1= 0
x=?

Det är såklart kanonkul att SVT vill ha med en så berömt ekvation i ett populärt TV-program. Men det blir inte roligt när den är skriven som ovan, dvs fel. Detta fostrar en kultur kring naturvetenskap som obegripligt och mystiskt som inte är ok.

SVT och andra offentliga opinionsbildare har ett ansvar, Sveriges ingenjörer, naturvetare och matematiker är instrumentala i att skapa det välstånd vi lever i. Vi förtjänar att tas på större allvar och fler bör inspireras att utbilda sig inom dessa ämnen. Då kan man inte driva med det på detta sättet.

Tyvärr är det inte första gången SVT gör på detta sättet. I programmet På spåret, där frågorna typiskt är så omöjliga att ingen mer än en journalist kan besvara dom, är det igen helt ok att så fort det kommer en fråga med minsta naturvetenskaplig koppling vara helt Rudis.

SVT ryck upp dej. Vi som byggt landets välstånd förtjänas att tas på större allvar.

Inga kommentarer: