torsdag 7 februari 2019

Peter Englund för ett mycket underligt resonemang

Läste om Reformisterna inom Socialdemokraterna som bl.a vill ta fram ett system där Riksbanken ska kunna tillhandahålla tjänster som idag tillhandahålls av kommersiella banker.
Professor Peter Englund kritiserar förslaget och säger att det ibland uppstår förtroendeposter för kommersiella banker och det i säkert sådant läge riskerar slå ut dessa om det finns ett statligt alternativ.
Detta resonemang är ganska absurt som kritik av förslaget. Om de kommersiella bankerna sätter sig i sådana förtroendekriser att privata sparare inte längre vill ha kvar sitt kapital hos dem så kan det väl inte lösningen vara att begränsa medborgares frihet och tvinga dem ha kvar sina pengar där för att bankerna ska överleva. Det blir fullständigt befängt. Det är väl snarare i så fall ett argument för att de kommersiella bankerna fått alldeles för stort svängrum under alldeles för lång tid.
Det är tråkigt när akademiker låter ideologi gå före logik. Det urholkar förtroendet för de ekonomiska vetenskaperna. Tänk om Peter Englund.

Inga kommentarer: