lördag 23 oktober 2021

Inga partier vågar ha en sann verklighetsbild

Vi kan kanske städa undan våra gator genom att byta in en halv generation. Vi kan kanske hålla uppe vår tillväxt ett tag till genom att ignorera klimatkrisen och vi kan kanske öka sysselsättningen genom försämrade villkor på arbetsmarknaden.

Men, alla dessa vägar framåt är den lates lösning på problem som saknar enkla lösningar. Sanningen är den att vi har svikit en hel generation genom en totalt bristfällig skola och integration. Vi lurar föräldrar att deras barn går en framtid tillmötes där dom kan fortsätta konsumera istället för att säga som det är: vår livstil är totalt ohållbar och måste ändras. Och vi lurar alla på den svenska arbetsmarknaden genom att hävda att låglönejobb kommer skapa välfärd i Sverige när det endast kommer skapa välfärd för de som redan har det bäst.

Varför vågar inga politiker säga detta? Finns det inga idealister kvar?  Finns det ingen som vill påverka på riktigt och inte bara styra? Vår generation kommer bli ihågkommen som generationen som inte bara beskådade, utan skyndade på kollapsen. Generationen som vet att vi vet och ändå inget gör.

Inga kommentarer: