fredag 9 april 2021

Största hotet mot socialismen...

är inte kapitalismen. Det har det aldrig varit. Kapitalismen riktar sej per definition till en minoritet och därmed kan den inte bli styrande i en demokrati.
Liberalismen däremot riktar sig mot en bred medelklass och har därmed chans att i en någorlunda välutvecklad stat kunna få en stor följarskara. Detta är vad som skett i Sverige och liberalismen har här effektivt manövrerat ut socialismen.
Det är värt att påpeka att detta inte är ett partipolitiskt påstående utan ett ideologiskt. Vilket parti som vid en viss tid representerar en viss ideologi kan variera, och gör det också.
Det är också intressant att notera att det främsta hotet liberalismen utgör är att handlingsförlama socialismen. Genom att normalisera en dogm om att politiken inte får agera på en rad områden manövrerar liberalismen ut socialismen och gör den irrelevant. Ett tydligt exempel på detta är Europas katastrofala hantering av covid-vaccineringen. Genom att övertyga politiken att all operativ verksamhet ska lämnas åt marknaden, är vi fortfarande fast i en pandemi som skulle kunnat vara över nu. Det har konstaterats att bars i Sverige kostar pandemin 25 miljarder i månaden. För den pengen kan man utbilda många att vaccinera och bygga många vaccinfabriker. Men istället sitter vi nu och väntar på att några jättebolag ska tillverka vaccin i den takt som råkar vara lönsam för dem. Till och med Ryssland presterar därmed bättre än Europa och liberalismen fortsätter att växa genom att argumentera att politiken inte ens klarar av uppgiften att distribuera vaccin. Så den bör minskas ytterligare. När det verkliga problemet är att den agerat för lite.

Inga kommentarer: