fredag 3 april 2020

Det skrivs så fantastiskt mycket dumt, att man blir helt matt

I Fokus rallierar Johan Hakelius över folks frustration över vissa konsekvenser Corona fått i vårt samhälle. Johan använder ordet socialisering för att smutskasta en legitim kritik av en 20 år lång nedmontering av välfärdsstaten. Det är klart att frustrerade och rädda människor nu kommer komma med förhastade förslag i många frågor. Men grundkritiken, att det är en väsentlig skillnad på en välfärdsstat och ett kommersiellt företag är fortfarande helt legitim. I den nyliberala värd vi nu (eller tills nyligen) lever i finns inte utrymme för lager eller vårdplatser i reserv. Detta har inte drivits av socialismen. Det går inte att på rationell grund hävda.
Därmed inte sagt att socialdemokratin inte misslyckats. Visst har den det. Den har misslyckats att lyfta fram sitt kärnbudskap om en omfördelande välfärdsstat. Men vi är många som sett och kritiserat detta långt innan Corona.
En populär uppfattning är att kapitalistiskt drivna företag är amoraliska. Denna syn är i sig i grunden djupt omoralisk. För att en företeelse är amoraliska betyder det inte att den ska tillåtas. Corona är också amoralisk. Vill man klassificera sig som amoralisk, måste man samtidigt acceptera att någon annan entitet som är beredd att klassificera sig som moraliskt reglerar en. Denna entitet kommer då vara omoralisk om den tillåter vissa amoraliska företeelser.

Inga kommentarer: