onsdag 25 mars 2020

Varför är staten ensam ansvarig för att hantera arbetslösheten i Coronakrisens fotspår?

Coronaviruset härjar och många är rädda. De stora omställningarna påverkar naturligtvis kraftigt alla verksamma bolag. Men den icke-konsekventa nyliberala agendan som drivs av högerpartierna är uppseendeväckande. Man har propagerat och agerat konsekvent för en nedmontering av statliga funktioner. Funktioner som är grunden för vårt välfärdssamhälle. Samtidigt är nu Moderatledaren och andra med honom snabba att föreslå att staten ska står för sjuklöneansvaret för att hjälpa industrin (https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7426616). En industri som gjort jätte-vinster under väldigt många år samtidigt som man minskat statens budget kraftigt genom långa rader av skattesänkningar. Ulf Kristersson visar på en häpnadsväckande dubbelmoral och förmåga till inkonsekvens. Hur kan man med att bara propagera för en minskning av statliga funktioner när dessa är kopplade till välfärden men inte annars?

En vanlig skillnad mellan vänster- och högertänkare är skillnaden i synen på omfördelning. Vänsterpolitik syftar till och håller för värdefullt att medel omfördelas medan högerpolitik är motståndare till omfördelning. Detta är förmodligen en ideologisk fråga, och ofta svår att argumentera för eller emot - det blir en äkta politisk fråga där man kan ha olika uppfattning utan att det går att peka på något uppenbart objektivt rätt eller fel. Att däremot vara inkonsekvent är inte något man kan ha en ideologisk åsikt kring. Man kan helt enkelt inte vara inkonsekvent. Då har ens resonemang ingen trovärdighet eller värde. Så, att vara mot omfördelning för människor med låg lön men samtidigt vara för omfördelning till företag är helt enkelt inte ett rimligt hållningssätt.

Den rimliga liberala hållning skulle istället vara att bolagen får ta hela sjuklöneansvaret. Har man anställt en person och inte vill ha statlig inblandning borde man vara förespråkare för att också får ta ansvar för att ens anställde kan utföra sitt arbete. En anställning är en investering; speciellt i Sverige med våra högteknologiska arbeten. Vill företagen värna sin investering får de ta ansvar för dessas hälsa och trygghet för att de anställda inte ska gå någon annanstans. Detta vore ett konsekvent resonemang som man som liberal borde kunna stå bakom. Ingen inblandning av staten, utan marknaden får sköta sig själv. Men nu väljer man istället att vara helt inkonsekvent. Det är svårt att inte tror att det snarare handlar om att man går överklassens ärenden och att den faktiska bakomliggande åsikten är att man är för ett klassamhälle där människor ska värderas olika. Är du rik är du viktig och din situation ska tryggas av staten genom garantier mot risker (som Corona och att de anställda blir sjuka). Är du å andra sidan bara en enkel knegare får du skylla dig själv om du behöver vård. Detta bör du själv säkrat upp mot med privat sjukförsäkring. Högern, här behöver ni tänka om! Varför är det ingen som går ut och säger att ägarna behöver ta ett ansvar? Varför är det bara statens uppgift? Alla de utdelningar som skett under närmare 10 år att kraftig högkonjunktur kan man tyck nu borde kunna komma väl till pass för att säkra arbeten och företag.

Inte bara politiker på högersidan kan kritiseras. Att vänsterpolitikerna släpper igenom denna typ av resonemang oemotsagda är anmärkningsvärt. Socialdemokratin har blivit allt mer företagens  och ägarnas förkämpe, inte arbetarklassens. Man måste våga ta strid mot de nyliberala utsvävningar som på daglig basis levereras som sanningar från högern. Innan man vågar eller får tillbaks intresset för att driva de svagas röst i samhällets kommer inte Socialdemokratins kris att lösas. Det handlar inte om väljarsiffror. Det kan det inte få göra. Det måste handla om vilka frågor och svar man vill leverera och vilket samhälle man vill bygga. Sedan måste det vara upp till folket att ställa sig bakom detta eller ej. Man kan inte försöka navigera ett en nyliberal labyrint som nu. Där kommer man bara fortsätta gå bort sig.

Ett tack till Sveriges regering som visar på rationell handlingskraft i det svåra läget vi nu befinner oss i. Men ni borde samtidigt lyfta att också ägarna har ett ansvar. När staten erbjuder räddningspaket på många hundra miljarder skulle det samtidigt vara rimligt att påpeka att vi gör detta tillsammans och att också bolagen och dess ägare behöver lägga manken till.

Inga kommentarer: