Avsikten med denna blog-posten är att det ska bli en längre artikel om att leda ungdomar i idrott. Den kommer vara wip under en längre tid och finns publicerad mest för att jag ska kunna arbeta vidare på den.
När jag var ung sysslade jag mycket begränsat med idrott. Det var andra saker som tog upp min tid. Så, jag har ganska begränsade erfarenheter av föreningslivet från uppväxten. Men med barnen kom engagemanget i idrotten och idag har jag varit aktiv i olika föreningar i ca 10 år. Skulle vilja skriva några tankar om detta.
Min utgångspunkt när jag arbetar med barn i föreningsidrott är inte att skapa elitidrottare. Detta är nog i stor utsträckning relaterat till mitt relativa ointresse för sport. Jag har aldrig följt vissa lag eller brytt mej speciellt mycket om det går bra för Sverige i någon internationell tävling.
Istället ser jag på barnidrott som ett hälso- och samhällsprojekt. Vi ger barnen en meningsfull fritid och fostrar dem till att rörelse är roligt.
Därmed säger jag inte att man inte får elitsatsa. Det är bara inte mitt intresse eller min drivkraft när jag leder ungdomar.
Det är också ganska svårt som ledare att ha ovan inställning. Idrottens kärna är att tävla och bli bättre. Så det är självklart så att detta är det viktigaste för många av ungdomarna - och också för deras föräldrar.
Så, hur ska man som ledare kunna både stimulera barnen att bli bättre och göra sitt bästa. Hjälpa dem att fokusera och sätta upp mål. Att glädjas över när man lyckas, vinner, lägger mål. Men samtidigt fokusera på den långsiktiga prestationen och de hälsofrämjande effekterna av idrotten.
Det är säkert olika i olika idrotter. I ensamidrotter där man kan jämföra sig och mäta sig själv mot sig själv med objektiva mått på ett enkelt sätt, som t.ex. löpning där man kan jämföra en tid på en vissa bana. Har man säkert en förenkling som inte finns i lagidrotter där man måste testa sin förmåga mot en motståndare och ibland med medspelare och där deras prestation alltid kommer inverka på slutresultatet.
Jag har mest erfarenheter av lagidrotter som ledare, men individuellt mest i ensamidrotter.
En annan utmaning med lagidrotter är att man måste jämka samman många ungdomars viljor och tillfälliga humör.
Ett koherent budskap
En utmaning jag stött på är situationen när man vill fånga alla ungdomar i en grupp och därmed inte klarar av att ge en tydlig bild av vart laget ska sikta. Det kan vara så att en del av ett lag har mycket hårda ambitioner och vill träna mycket och hårt, "satsa", medans andra i samma lag inte har samma intresse. Det är ledarnas uppgift att i det läget jämka samman laget och ge ungdomarna en ärlig bild av vad som förväntas och vad de kan förvänta sig.
Engagera föräldrarna på rätt sätt
Lär föräldrarna vad ledarna tittar efter t.ex. genom att delta i försnack.
Hur hanterar man föräldrar som är för engagerade på läktaren.
Hur hanterar man föräldrar som inte kan kritisera sitt barn.
Ungdomars utvecklingskurva
Att oftast det inte är de initialt starkaste ungdomarna som blir bäst i längden.
Bristande ledarskap hos föräldrar och ledare
Hur hanterar man ledare och föräldrar som favoriserar sina egna barn, t.ex. genom att välja inte leda de dagarna ens eget barn är sjukt, eller föräldrar som inte kan se när det egna barnet begått ett fel.
Stödsystem
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar