fredag 23 december 2022

Kan man göra något dummare än elstöd?

Vi har försatt oss i en helt ohållbar situation där vi inte har produktionskapacitet, överföringskapacitet eller lagringskapacitet i vår elförsörjning. På alla normala marknader, och man vill ju hett att elen ska vara en marknad, i denna typ av situation skulle det enorma överskott som nu genereras på grund av att efterfrågan överstiger utbudet användas till investeringar som justerar situationen.

Men inte här. Nu väljer man istället att fortsätta stimulera efterfrågan, utan att göra något åt utbudet. Vi har ju ett glyyele tillfälle här. Svenska kraftnät och elbolager tjänar multum. Låt dem utnyttja det överskottet till investeringar för att addressera problemet.

torsdag 22 december 2022

Att tappa förtroendet

Senaste åren har varit väldigt svåra för mig. Illusion efter illusion om människans kapacete har rämnat. Politiker och andra ledara är fullkommligt inkapabla att förhålla sig objektiva till verkligheten. Alla har en agenda och ingen kan säga att dom har fel. Hur ska vi kunna bygga en bättre värld om vi inte lär oss och utvecklas?

Detta, det mänskliga tillstånded, är det mest rragiska för mig. Jag kan gräla och ha svårt att erkänna fel. Men jag försöker bättra mej. Tro mej. Jag brottas med det varje dag. Samtidt är jag ingen ledare. Nästan ingen lyssnar på mig. Hur är det med alla ledare? Var är deras självransakan?

Samtidigt, det är välkänt att man är körd om man som ledare erkänner ett fel. Varför? För att dem som leds inte kan acceptera det. Så, vi måste börja med oss själva. Att erkänna ett fel är inte ett tecken på svaghet. Det är ett tecken på styrka. Vi måste börja set detta och välja våra ledare utifrån denna förmåga. Hur ska vi annars kunna lära oss?

måndag 21 november 2022

Konsten att hålla två saker i huvudet samtidigt

Avsikten med denna blog-posten är att det ska bli en längre artikel om att leda ungdomar i idrott. Den kommer vara wip under en längre tid och finns publicerad mest för att jag ska kunna arbeta vidare på den.

När jag var ung sysslade jag mycket begränsat med idrott. Det var andra saker som tog upp min tid. Så, jag har ganska begränsade erfarenheter av föreningslivet från uppväxten. Men med barnen kom engagemanget i idrotten och idag har jag varit aktiv i olika föreningar i ca 10 år. Skulle vilja skriva några tankar om detta.

Min utgångspunkt när jag arbetar med barn i föreningsidrott är inte att skapa elitidrottare. Detta är nog i stor utsträckning relaterat till mitt relativa ointresse för sport. Jag har aldrig följt vissa lag eller brytt mej speciellt mycket om det går bra för Sverige i någon internationell tävling.

Istället ser jag på barnidrott som ett hälso- och samhällsprojekt. Vi ger barnen en meningsfull fritid och fostrar dem till att rörelse är roligt.

Därmed säger jag inte att man inte får elitsatsa. Det är bara inte mitt intresse eller min drivkraft när jag leder ungdomar.

Det är också ganska svårt som ledare att ha ovan inställning. Idrottens kärna är att tävla och bli bättre. Så det är självklart så att detta är det viktigaste för många av ungdomarna - och också för deras föräldrar.

Så, hur ska man som ledare kunna både stimulera barnen att bli bättre och göra sitt bästa. Hjälpa dem att fokusera och sätta upp mål. Att glädjas över när man lyckas, vinner, lägger mål. Men samtidigt fokusera på den långsiktiga prestationen och de hälsofrämjande effekterna av idrotten.

Det är säkert olika i olika idrotter. I ensamidrotter där man kan jämföra sig och mäta sig själv mot sig själv med objektiva mått på ett enkelt sätt, som t.ex. löpning där man kan jämföra en tid på en vissa bana. Har man säkert en förenkling som inte finns i lagidrotter där man måste testa sin förmåga mot en motståndare och ibland med medspelare och där deras prestation alltid kommer inverka på slutresultatet.

Jag har mest erfarenheter av lagidrotter som ledare, men individuellt mest i ensamidrotter.

En annan utmaning med lagidrotter är att man måste jämka samman många ungdomars viljor och tillfälliga humör.

Ett koherent budskap

En utmaning jag stött på är situationen när man vill fånga alla ungdomar i en grupp och därmed inte klarar av att ge en tydlig bild av vart laget ska sikta. Det kan vara så att en del av ett lag har mycket hårda ambitioner och vill träna mycket och hårt, "satsa", medans andra i samma lag inte har samma intresse. Det är ledarnas uppgift att i det läget jämka samman laget och ge ungdomarna en ärlig bild av vad som förväntas och vad de kan förvänta sig.

Engagera föräldrarna på rätt sätt

Lär föräldrarna vad ledarna tittar efter t.ex. genom att delta i försnack.

Hur hanterar man föräldrar som är för engagerade på läktaren.

Hur hanterar man föräldrar som inte kan kritisera sitt barn.

Ungdomars utvecklingskurva

Att oftast det inte är de initialt starkaste ungdomarna som blir bäst i längden.

Bristande ledarskap hos föräldrar och ledare

Hur hanterar man ledare och föräldrar som favoriserar sina egna barn, t.ex. genom att välja inte leda de dagarna ens eget barn är sjukt, eller föräldrar som inte kan se när det egna barnet begått ett fel.

Stödsystem
Det finns anmärkningsvärt få stödsystem från Riksidrottsförbundet och Specialidrottsförbunden. Jag ringde till Svenska Fotbollförbundet för att förstå hur mycket man ska betala en tränare för ett juniorlag. Dom hade inga idéer alls?! Hur kan det inte finnas riktlinjer för detta?
Finansiering
Det finns vad jag vet inga regelverk från Riksidrottsförbundet som kräver att man redovisar vilka delar av verksamheten som finansierar vilka. Ska flickors idrott finansiera pojkars? Eller ska barnidrotten finansiera seniorer eller elitlag? Hur ska man ta ut kostnader för omklädningsrum? Hur värderar man sponsorer och att attrahera ungdomar? Hur värderar man ideellt arbete? Det måste fram redovisningsprinciper för detta så det blir transparent och tydligt. Detta klarar man i så gott som alla andra verksamheter. En intäkt eller kostnad belastar ett visst projekt eller avdelning. Varför kan man inte klara av det i idrotten?

Creating a black hole from non-linear optics

We know that

E = h f (1)

 and

E = m c ^2

Further, the Schwarzshild radius is

 

Schwarzshild radius

Assuming that the mass is uniformly spread out around the wavelength, or the size of one photon, we can look at the ratio between the wavelength and the Schwarzshild radius. Combining (1)-(3). When that quote becomes less than (approximately) 1, we have a higher mass density then what is required by a black hole:
Black hole criterion

Putting in the numbers, one arrives at
f_u = 5.2e24

This looks like the upper frequency a photon can have (Isn't also a bit scary that the exponent is 42...?).

If it was possible to create two photons with

and one can make them interact via some non-linear process, one can make a black hole from two photons.

torsdag 3 november 2022

The acceptance of really small child trafficing

WE have strong laws about trafficking, meaning the trade with humans. However, there is one completely accepted exception: that of the trade with very young children. Then it is instead denoted adoption and completely legit.

This is actually weird. That we allow private companies to make large money on selling you children to adults that want a child. To me, it seems this should be much more regulates and handled by governmental agencies, not private firms.

tisdag 25 oktober 2022

the problem of time lag on open markets

I am by no mean skilld in the science of economics, so perhaps are these thoughts very naiv or already well understood. But anyway, here goes. I suspect there is a huge problem for a market if there is a substantial lag between an investment and a possibility for a rational actor to gauge the outcome of that investment. It would seem to me you will get to some kind of predetor-prey kind of dynamics that has clear instabilities.

tisdag 27 september 2022

Hur kan det komma sig...

att ryssar först är så positiva till kriget i Ukraina och sedan lämnar i strid ström när dom blir inkallade?

söndag 25 september 2022

Demokratier måste sluta erkänna diktaturers styre

Det skulle få enorma konsekvenser för hela världssamfundet. Naturligtvis. Vem ska vi prata med när vi sätter upp knternationella regelverk kring allt möjligt.

Men man måste kanske inte ta allt i ett stycke. Det går kanske att göra olika åtgärder för att markera. Exempelvis genom att bedriva och subventionera verksamheter. Demokratiernas OS? Med högre vinstsummor. Eller skattebefriade handelssammarbeten. Eller pass unioner. Det skulle gå att göra massor av åtgärder där det är fördelaktigt för länder att demokratiseras. Nu är tiden inne för demokratierna att stå upp för våra ideal och samhällsvärden.

onsdag 21 september 2022

A comments on Veritasiums How electricity actually works

Derek over at Veritasium made a video on electricity that apparently spun allot of opinion, so he had to make an explanation and an extra video to explain and prove his original claims. Nice video and funny that it got so much attention. Of course, as a microwave engineer, thinking about fields all day, I was not very surprised about the claim.

However, I think he did make a mistake in the follow up video. Or at least again was intentionally vague :). In the video he seem to indicate the the waves on the transmission line is excited by capacitive coupling between the lines. I think this is wrong. The excitation to the transmission line is actually inductive. I have not done the math, but I would be very surprised if it is capacitive. There is really no charge variation when the switch is turned on. However, there is current, and thus it is the mutual inductance that excites the wave.

He also made another mistake in his model of the transmission line. In the circuit with the transmission lines, they are on each side of the source/load. However, that is not the correct model. The transmission lines are actually connected to a (very complicated) source in parallel, and then shorted in the far end where the wave is reflected back. I think this is a resonably accurate model of the system (ignore the actual values, which I did not bother to change):

Pengar strödslas på fel saker i energikrisens spår

 Stat och energibolag tjänar storkovan på energikrisen, men istället för att lära sej av misstaget att sätta sig i knät på Putin och Ryssland och nu utnyttja miljarderna som strömmar in till att bygga ett starkt och energioberoende Europa vill man ge bort pengarna på kortsiktiga stödåtgärder och subventioner som kommer lätta den kortsiktiga bördan, men inte lösa problemets kärna utan snarare dra ut på plågan genom att fortsätta stimulera en överkonsumtion. Och hela Europa gör samma misstag!

fredag 2 september 2022

Förbättringsförslag till Riksidrottsförbundet

  • Ta fram förslag på ledararvoden
  • Ta fram policyförslag för hur en förening ska kommunicera en klubbs ambitioner
  • Utöka funktionaliteten i laget.se så den inkluderar:
    • Bokföring med koppling till bank
    • Office-program
    • Digitala mötesverktyg
    • Funktioner för digital signering
    • Lagringsplats för dokument som uppfyller GDPR och som enkelt kan delas
  • Ta fram stödfunktioner till klubbar för hur de kan hjälpa ungdomar och barn med utmaningar.

Detta är bara en kort lista, det är lätt att göra längre. Poängen är att Riksidrottsförbundet inte tar sin uppgift på tillräckligt stort allvar. Man tror att sin huvuduppgift är att främja idrottande. Detta är fel. Huvuduppgiften är att främja mental och fysisk hälsa för hela befolkningen. Och det handlar om att stötta alla ideella idrottsföreningar så dom kan fortsätta göra det fantastiskt goda de gör för miljoner barn och unga varje vecka.

Men klubbarna behöver bättre stöd i detta arbetet. Det skulle kunna göras så mycket mer. Många av de behov som finns innebär projekt och kostnader som vida överstiger kapaciteten hos en enskild idrottsförening. Men, det skulle kunna vara engångskostnader som Riksidrottsförbundet lyfter för att skapa system, dokument och modeller som sedan kan återanvändas av klubbarna och därigenom skulle man få en enorm utväxling på investeringarna.

A comforting thought, somehow

This is perhaps the most terrible blog post I have written. I think we should accept human extinction. We will not make it. Like a to aggressive virus we will kill our host. This is not a new thought for me and surely many have said and thought it before. What is new however, is that I just now realized I have come to terms with the fact. And it is ok. Man kind is fantastic. But simply not good enough. Next time will be better. Hopefully. Give earth a few hundred million years and it will be fully recovered. New life will flourish and perhaps it will manage better. Maybe we can help them some how? Tell them about our fate. Some of the things that went wrong and some suggestion for how they can do better.

So now, what remains is to minimize suffering for by children and other loved ones.

Mathematics of consciousness and self-awareness

 There is a philosophical idea called panpsychism which argues that consciousnesses is everywhere. This is very appealing to me, and seems like a very logical and naturalistic idea. However, man proponents of this idea tend to have some mystic view that whatever the consciousnesses is, we do not know but it is some unknown trait soon-to-be discovered.

I hold another view which I like to call panpsychistic materialism. This is different from regular materialism in that also in regular materialism there is some mystic ingredient of emerging phenomena giving rise to consciousness. Instead, I would like to argue that no such emergence is needed. Instead all that is needed is already there. Consciousness in its simplest form can instead be described by the most fundamental mathematical operators we know of such as

This is the differentiation operator and a particle that obeys it is conscious of momentum. Equations of motion for a system with interaction describe particles conscious of the other particles in that system.

This way, consciousness is really very simple, it is a systems capability to interact.

Taking this thought a slight bit further, self-awareness can simply be described as self-interaction. A very simple model for this is the feedback-mechanism often seen control systems (of the human body for that matter):

 

With this description, there is nothing strange with consciousness or self-awareness either for that matter. It is simply how the material world operates.

onsdag 3 augusti 2022

Remester

Jag och många med mig lägger stora delar av semestern till diverse olika arbeten. Det kan vara fixa något med huset eller hålla i ett ungdomsläger. Så vi skulle behöva ha semester från semestern. Mitt förslag är att vi kallar detta för remester.

Att ha remester är att ha semester så som den en gång var tänkt - att kunna läsa en bok eller bara ta det lugnt. Eftersom det typiskt inte är vad vi gör när vi är lediga från jobbet behövs en ny term.

Hållbarhetspartiet

Ett förslag: Slå samman VP och MP till HP; Hållbarhetspartiet. Det är idag svårt att skilja på VP och MP och de skillnader som finns är främst historiska. Man har olika rötter. Men det man vill idag är väldigt lika. För mej verkar det koka ner till att man vill skapa ett hållbart samhälle. Så varför inte slå ihop dom två partierna och istället kalla det HP?

MP har problemet att dom har ett för snävt fokus. Det går inte att vara ett enfråge-parti och MP uppfattat i mycket som detta. Det gör att dom ses som elitistiska och verklighetsfrånkopplade.

VP å andra sidan har problem med sitt kommunistiska historiska. Många i partiet vill nog bort från det och att istället börja tala om hållbarhet i sin vida bemärkelse fångar essensen av vad man vill göra i partiet.

söndag 31 juli 2022

A new kind of rocket launch system

We should start shooting rockets from mine shaft. In a 1km shaft I am guessing we could build a launch system that can put rockets to a very high speed when exiting the shaft. This propulsion can then be built into the shaft so the fuel for that can be saved.

Tips till Svenska Kraftnät m.fl.

Ta fram ett digitalt system för elkonsumerade och elproducerande system att kommunicera med varandra. Alla nya producenter konsumenter och reläer ska kunna tala med varandra och på så sätt meddela behov och tillgänglighet. Detta skulle kunna skapa enorma besparingar och effektiviseringar av elnätet.

Om Sverige tog fram ett sådant system skulle det dessutom kunna ge väldiga konkurensfördelar. Vi kommer få ett stabilare elnät och vi skulle kunna bli världsledande på denna typ av teknin och därmed bugga en ny industri. Exempel på lämpliga partners:

Svenska Kraftnät
De stora elbolagen
ABB
Schneider
RISE
Ericsson
IVT
NIBE
Electrolux

torsdag 2 juni 2022

On the shorts-sightedness of money and what those thoughts evolved to

 Money is the metric with which we measure value in modern society. There has been discussions about how good money is as a metric. I wonder if the key issue with money is that it is quite temporarily local by nature. It is easily seen that money is not capable of reflecting long term value. It is simply just to look at some examples. Scientific discoveries is one such class of events that are clearly not values correctly by money.

I have no clue how to replace money with some other metric. Perhaps is it impossible. It is at least likely hard to have a metric that can predict future value. This is to some extend done by money e.g. on the stock market.

It can be relevant to point out that money has not always been this metric. It has grown to be the metric for value estimation. Being based on a free market (or the idea there of), I think the idea is that having the collective set of humans willing to engage in valuing a resource (e.g. on the stock market, or the job market) do so will render the most accurate value or said resource.

Take another example of value metric; traditional feodal class. This is a metric that has much more limited scope - it can only be used to value human beings. And it is by construction quite granular, duke, lord, king, ... We cannot have a continuum of classes, that will be unmanageable. Feodal class does not inherently constitute a value - it has to be upheld by society (similarly to how we have to continue to believe in money). It is the metric of value. It has some properties the money does not have. It is tied to a person and cannot easily be transferred (except for by inheritance). But it generates a benefit to the holder by the common belief in a feodal society. You will get privileges by holding a certain title.

So, perhaps it would be interesting to look at what value metrics are available and see if some seem to work better than others. Money is clearly extremely successful. But perhaps does ti have some not so desirable properties. One such is that it, at least it seem so to me, does not correctly value many entities. The value can be too high or too low.

Perhaps a system of domain-specific currencies is a way forward? This might be highly impractical. But then one could have a situation where a certain currency is regulated in a certain manner. Say that you want to value a piece of art. Today, we can purchase a piece of art with the same money as we purchase food. However, there is a clear difference in value for the art piece and the food. We can certainly live without the art piece. However, we cannot live without the food. So, is it not strange that those two items can be valued using the same metric?

Or a currency that is hierarchical some how? There can be a certain value for food and another for art. So, if someone is willing to sell food the currency has a certain value but the value is completely different for art? Not clear what that means. Perhaps the currency is owned collectively. If A wishes to purchase food but B wishes to purchase art, A will have precedence since food is more basic?

onsdag 20 april 2022

Om den Svensk-Finska Nato-diskussionen

Som en konsekvens av Rysslands vidriga angrepp på ett demokratiskt grannland har den Svenska och Finska Nato-diskussionen tagit en något underlig vändning. På grund av Rysk aggression har vi ett helt nytt säkerhetsläge heter det. Men helt ärligt, vad är nytt? Meningen med Nato har ju alltid varit att vara ett starkt motblock till Ryssland. Just i ett läge där Ryssland gör just det Ryssland nu gör. Så varför är säkerhetsläget ändrat? Argumenten för Sverige och Finland att stå utanför Nato eller gå med kan rimligen inte vara så väldigt annorlunda nu än innan Rysslands krig i Ukraina. Det enda som e.g. kan ha ändrat är hur ärliga Svenska och Finnländare är gentemot sakargumenten. De argument som tidigare renderade en viss ståndpunkt borde rimligen göra det nu också.
Kanhända har vissa inte förstår hur farligt och fruktansvärt ett krig är. Att människor dör, och gör de på de mest vidriga sätt. Men inte heller det har ju i sak ändrats.
Så, vad är argumentet för att byta ståndpunkt i Nato-frågan för en Svensk eller Finnländare?
 
Uppdatering 2022-06-02
För en tid sedan ändrade jag faktiskt själv åsikt i frågan. Detta berodde inte på Rysslands krig i sej, men i och med kriget har det fått mig som många andra att tänka mer på frågan. Jag tycker vi ska gå med i Nato. Argumentet är dock ganska annorlunda mot de som i allmänhet förs fram i debatten.Mitt argument är att Nato är den enda multilaterala samarbetsorganisation i världen för demokratier. Jag skrev tidigare ett inlägg om att grunda United Democraties. Sedan insåg jag att det ju faktiskt finns en organisation som liknar denna och det är Nato. Visserligen saknas flera viktiga demokratier, men då ska kanske dessa också gå med. Låt Nato växa till demokratiernas organisation. Tyvärr grundades Nato som en försvarsallians, men vi kan skifta fokus till att bli en demokratiallians.

torsdag 24 mars 2022

United Democraties

The Nordic countries should start a new world forum named United Democraties, UD. It should have as expressed purpose to replace the UN as the main peace-keepkng humanitarian organisation in the world. The Nordic countries should set up rules for how to qualify and there should be clear benefits of being a member, e.g. toll reductions and free movent.

tisdag 15 mars 2022

What democracies and authoritarian learned from the Ukraine war

Russia's war against Ukraine is shameful and hideous. That is obvious to anyone not 100% under RTs hypnosis. But there is one fact that has not been discussed at much as the moral low-level mark by Russia: democracies are not weak. Not only are the governments strong, but the peoples in democracies are as well. The Ukrainian people has shown everyone that. This should make every authoritarian leader in the world tremble. It is clear that a country that has tasted freedom is not willing to go back. A people that is ready to be free does not allow them selves to be enslaved again. The Russian invasion in Ukraine has shown that with a clarity that likely scares the dictators around the world. Free people are willing to fight and die for the cause. This is like a fairy tale in all the horror. A free people is not only free. It is strong and it will defend that freedom. The same thing would happen if Russia invades Lithuania or if China invades Taiwan. The truth that rules the free world cannot be beaten by illusory made-up fantasy worlds as created by dictators.

So, most probably, dictators around the world will think more than twice before invading a free country again.

lördag 15 januari 2022

A future of scarse resources

We are heading into a future where there will be a scarcity of several resources. Here are two, one obvious, and one perhaps less.

Energy. We have had more or less unlimited access to energy: oil, gas and nuclear for for about 100 years. This is about to end. They either run out, or we will finally understand that we cannot use them as before.

Carbon. Carbon is the central carrier of energy today, in different compounds. If we want to continue with this excellent energy carrier (together with hydrogen - but we have allot of that in water) we have to get it from somewhere. The closed circle is that it has to come from the atmosphere, because that is where it ends up when we combust it. Thus, we have to find ways of capturing carbon from the atmosphere and bind it to an energy carrier. The obvious solution: plants. They take the solar energy and convert it to hydrocarbons that we can transport and combust.

However, there is a problem with plants. They are too slow in binding the atmospheric carbon for the pace with which we need to consume energy today. So, we have two choices:

1. Find a solution that can bind solar energy into a carbon carrier faster

2. Reduce our consumption of energy.

On one is particular keen on or happy about the second options. That leaves new technology.

onsdag 12 januari 2022

The future of building space ships

Build a rocket
Launch it with a huge 3d printer head and beams to support 3d metal printing
Assemble the printer
Melt the rocket
Print the space ship using the rocket as material